0-700-17-911 Контакти

Информационна кампания относно Наредба № Н-18/2006 г.


Осма част

Важни насоки относно новите актуализации на Clock Evo и Clock Positive (Наредба № Н-18/2006 г.)

Публикувано: 28.11.2019


Уважаеми клиенти,

Поради технически причини се наложи да променим линка, от който можете да си направите резервация за актуализация на ClockPositive и ClockEvolution към СУПТО версия във връзка с промените в Наредба 18/2006 г. Актуалният линк за резервации е

https://calendly.com/clock-evo

Важно: При наличие на повече от една резервация за актуализация за даден обект всички резервации ще бъдат автоматично анулирани и ще се наложи да направите нова резервация за актуализация. Допуска се само една резервация за един обект.

През този линк можете да си направите резервация за актуализация на софтуера, като си изберете сами дата и час.

Като на избраната дата и час можем да извършим актуализация на ClockPositive само, на ClockEvolution само или и на двата софтуера. Една резервация е напълно достатъчна, ако желаете актуализация и за двата софтуера. Не е необходимо да резервирате два пъти за двете програми.

Всички резервации за актуализации по Наредба № Н-18/2006 г. ще бъдат приемани само през този линк. Няма да бъдат приемани заявки за актуализации по телефон или имейл. При коректно извършена резервация на посочения в нея имейл ще получите потвърждение.

В забележката към резервацията Ви е необходимо да ни предоставите информация за това кои програми и колко работни компютъра, освен сървърът, ще се ъпдейтват. Ако трябва да направите резервация за повече от един обект, е необходимо да резервирате дата и час за всеки хотел поотделно. На резервираната дата и час за актуализация наш служител ще се свърже с Вас на предоставения в резервацията Ви телефон. Ще е необходим достъп до всички компютри.

Бихме искали отново да Ви обърнем внимание,че след актуализация на програмите към СУПТО версия в съответствие с Наредба 18/2006 г., те няма да работят, ако не са изпълнени следните технически условия:

 1. Всички фискални устройства,които работят с програмите ClockPositive и ClockEvolution, трябва да са от посочените модели фискални принтери:

  DATECS:

  FMP-55X / FP-700X / WP-500X / WP-50X / DP-25X/ DATECS FP-800 / FP-2000 / FP-650 / FMP-10

  Преди да си направите резервация за актуализация, моля, проверете дали Вашите фискални устройства отговарят на поддържаните фискални принтери от софтуера!


 2. Следните функции няма да могат да се извършват в програмата ClockEvolution от компютър, на който нямате настроен фискален апарат:

  • да издавате какъвто и да е документ, с какъвто и да е вид плащане

  • да начислявате аванс или каквато и да е услуга, в която и да сметка в програмата

  • да настанявате резервация


 3. В програмата ClockPositive3 Ви е необходим, освен фискален принтер на станциите за маркиране, и поне един нефискален принтер в обекта. При липса на нефискален принтер няма да можете да разпечатвате служебни бонове за вътрешен кредит и междинен тотал за клиента, няма да можете да разпечатвате служебен бон за приключване на сервитьор, както и всички служебни бонове при дневно приключване. Няма да можете да извършвате дневно приключване на програмата,без да имате инсталиран поне един нефискален принтер в обекта. Проверете преди да направите резервация за ъпдейт, дали технически са изпълнени условията, за да може да работят програмите след актуализация по Наредба 18.


Седма част

Важни препоръки относно хардуера във връзка с Наредба № Н-18/2006 г.

Публикувано: 22.11.2019


Уважаеми клиенти,

Верни на принципите си да бъдем винаги полезни, бихме желали да Ви обърнем внимание, че с последните промени на Наредба № Н-18/2006 г. изрично се забранява използването на демо бази, до които се прибягваше до възстановяването на нормалната работа на базата данни на Clock Evo.

В тази връзка Ви препоръчваме обезпечаването на Вашите сървъри с UPS устройства. Тези устройства Ви защитават срещу сривове в електропреносната мрежа, които, от своя страна, могат да доведат до сериозни проблеми, включително до временна загуба на достъп до базата данни на Clock Evo.


Шеста част

Clock Evo нова актуализация (Наредба № Н-18/2006 г.)

Публикувано: 19.11.2019


Уважаеми клиенти,

Бихме желали да Ви уведомим, че вече официално са налични новите СУПТО версии за програмите ClockPositive и ClockEvolution, включващи промените, свързани с Наредба № Н-18/2006 г.

Резервации за актуализация на софтуера до най-новите СУПТО версии можете да заявите през: https://calendly.com/clock-evo

Важно: При наличие на повече от една резервация за актуализация за даден обект всички резервации ще бъдат автоматично анулирани и ще се наложи да направите нова резервация за актуализация. Допуска се само една резервация за един обект.

През този линк можете да си направите резервация за актуализация на софтуера, като си изберете сами дата и час.

Като на избраната дата и час можем да извършим актуализация само на ClockPositive, само на ClockEvolution или и на двата софтуера. Една резервация е напълно достатъчна, ако желаете актуализация и за двата софтуера. Не е необходимо да резервирате два пъти за двете програми.

Всички резервации за актуализации по Наредба № Н-18/2006 г. ще бъдат приемани само през този линк . Няма да бъдат приемани заявки за актуализации по телефон или имейл. При извършена коректно резервация на посочения в нея имейл ще получите потвърждение.

В забележката към резервацията Ви е необходимо да ни предоставите информация за това кои програми и колко работни компютъра, освен сървърът, ще се ъпдейтват. Ако трябва да направите резервация за повече от един обект, е необходимо да резервирате дата и час за всеки хотел поотделно. На резервираната дата и час за актуализация наш служител ще се свърже с Вас на предоставения в резервацията Ви телефон. Ще е необходим достъп до всички компютри.

Докато актуализацията не приключи няма да можете да използвате програмите.

При невъзможност за извършването на актуализацията от Ваша страна при вече направена резервация е необходимо да анулирате резервацията или да я насрочите за друг час. Можете да направите това през линковете, намиращи се в писмото за потвърждение на направената резервация.

Необходимо е да направите резервация за актуализация най-малко три работни дни преди избраната от Вас дата. Моля, имайте предвид, че свободните дати и часове за актуализацията се обновяват в реално време. Напълно възможна е ситуация, при която, отваряйки https://calendly.com/clockhs, да видите свободни дати и часове в желания от Вас период и след 10 минути те да бъдат вече заети, както и обратното.

Преди да направите резервация за актуализация на програмите, е много важно да се запознаете с Readme писмата в прикачените файлове!!!

В тях има подробна информация какви точно са техническите изисквания, които трябва да бъдат спазени преди актуализацията, както и настройките, които се извършват след нея, за да могат софтуерите да работят коректно като СУПТО версия, свързана с Наредба № Н-18/2006 г.

Отново бихме желали да Ви насочим вниманието към поддържаните от нас фискални устройства. Можете да се запознаете с тях на следния адрес: https://www.clocksoftware.bg/images/pdf/ClockInterfaces.pdf

Моля, бихме желали да Ви напомним, че ако използвате и двете програми ClockPositive и ClockEvolution, е необходимо да ги актуализирате до СУПТО версиите, за да работи прехвърлянето на сметки от ClockPositive към ClockEvolution.

Оставаме на Ваше разположение на телефон 070017911 за въпроси, свързани с предварителната техническа подготовка и настройки след актуализацията.


Пета част

Clock Positive нова актуализация в синхрон с Наредба № Н-18/2006 г.

Публикувано: 10.09.2019


Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви уведомим, че официално е публикуван пач 59 на Clock Positive, който включва промените, свързани с Наредба № Н-18/2006 г.

Всеки от Вас, имащ достъп до актуализациите, може да го изтегли и при желание да актуализира сам Clock Positive. Заявки за актуализации на системата, които да бъдат извършени от нашите сервизни специалисти, се приемат от консултантския ни център и се изпълняват по предварително изготвен график.

Моля, имайте предвид, че с актуализация на системата автоматично ще се активират и всички функционалности и ограничения, които Наредба № Н-18/2006 г. налага, а именно:

 1. Актуализираната версия на Clock Positive ще работи само с моделите фискални устройства, посочени в брошурата ни Интерфейси към външни системи, предлагани от Clock Hotel Software за Evolution и POSitive. (https://www.clocksoftware.bg/images/pdf/ClockInterfaces.pdf)

 2. След актуализацията няма да може да използвате фискалните устройства в ръчен режим. На фискалните устройства вече няма да може да се печатат служебни бонове. Това означава, че обектите, които към днешна дата използват фискалните принтери за печат на служебни отчети и бонове, следва да предвидят за тази цел обикновени принтери.

 3. За да може да регистрирате нови продажби през Clock Positive, е нужно да попълните стойност за полето „Код при продажба“ за потребителите. Кодът следва да е уникален за всеки потребител. Не използвайте стойност „1“, която преди актуализацията е използвана от фискалното устройство. Настройката се въвежда през PositiveAdmin от меню Общи -> Потребители.

За всички, при които ще се настройват допълнителни кухненски принтери (служебни/нефискални принтери), е важно да се обърне внимание на следните изисквания за планиране на настройката им:

 1. Необходимо е принтерът да бъде инсталиран с драйвър Generic / Text only на компютъра, към който е закачен.

 2. В случай че принтерът е включен посредстовм RS232/COM Port, е необходимо да ни предоставите информация за скоростта на комуникация на устройството.

 3. Принтерът трябва да е споделен в мрежата с името на склада, за който ще се разпечатват поръчки, например Topla Kuhnia или Lobby Bar и т.н.

 4. Да е направен тест от компютър за печат под DOS на текст на кирилица, за да се уверите предварително в кирилизацията на самия принтер. Тестът се извършва с команда в Command Prompt. Командата е: „COPY CON път до принтера“, придружена от текст на кирилица и Enter. След изпълнението на командата текстът на кирилица следва да се разпечата в ясно четим вид от принтера.

 5. Относно настройки в PositiveAdmin ще ни е нужна информация за: достъп до компютъра, към който е закачен и данни за склада, за който ще се разпечатват поръчки на съответния принтер.

В заключение бихме желали отново да Ви напомним, че насрочването на дата за настройката на кухненски принтери (служебни/нефискални принтери) се извършва, едва след като всички гореизложени изисквания са изпълнени от системните администратори на конкретния обект."


Четвърта част

Публикувано: 07.08.2019


Бихме желали да Ви Напомним, че след 30.09.2019 г. на фискалните принтери по закон ще могат да се разпечатват само фискални бонове и отчети.

Всички служебни бонове, служебни отчети и служебни приключвания е необходимо да се пренасочат към служебен принтер или, ако няма такъв, да се спрат.

Препоръчваме Ви тези настройки да бъдат направени предварително преди инсталирането на регистрираната в НАП версия на СУПТО Clock Positive 3.6.

Моля, обърнете внимание, че заявките за настройки на принтери и разпечатки ще бъдат планирани в график по реда на подаване към консултантския център на КЛОК ООД.


Трета част

Публикувано: 05.08.2019


Радваме се да Ви информираме, че Clock Evolution 9.0 и Clock Positive 3.6 преминаха успешно процеса по регистрация по Наредба № Н-18/2006 г. и са вече включени в Публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, съответно под номера 214 и 165.


Втора част

Приложение № 33 към чл. 52м, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006 г., подавано от лицата, извършващи продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин.

Публикувано: 25.03.2019


Като част от усилията ни да Ви подпомогнем при покриването на новите изисквания на Наредба № Н-18/2006 г. бихме желали да Ви информираме, че наближава крайният срок за регистриране на електронните магазини, каквато се явява и уеб резервационната система на Клок.

В тази връзка, ако използвате нашата резервационна система, следва да подадете Приложение № 33 към чл. 52м, ал. 1 за електронен магазин до 29 март 2019 г., който се попълва в портала за електронни услуги на НАП. За да Ви улесним максимално, се опитахме да подготвим отговори на някои въпроси, които вероятно ще възникнат. Моля, влезте с Вашето потребителско име и парола в нашия портал , за научите повече как, според нас, следва да се подходи при попълването на формуляра:


Първа част

Публикувано: 12.02.2019


Наближава крайният срок за покриване на новите изисквания на Наредба № Н-18/2006 г. С оглед на последните изменения на наредбата всички регистрирани по ДДС лица следва най-късно до 31 март 2019 г. да приведат касовите си апарати и използвания от тях софтуер за управление на продажбите в съответствие с новите правила.

Промените са съществени и широкомащабни. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват. Като водещ принцип се извежда взаимозависимостта между касовите апарати и съответния софтуер, като те следва да работят в абсолютен синхрон и неразделност.

Неотклонни в принципите си да бъдем надежден партньор на нашите клиенти, още с влизането в сила на промените по наредбата започнахме усилено да работим над актуализация на Clock EVO, Clock POSitive и Clock PMS Suite с оглед на цялостното покриване на новите изисквания. Всяка една от очакваните промени по нашия софтуер се предхожда от детайлен и задълбочен анализ на наскоро гласуваните нормативни изменения и прецизиране на необходимата адаптация на нашия софтуер в тази връзка. Целият процес се усложнява още повече и от факта, че все още липсват конкретни указания от НАП как се процедира по отношение на редица казуси, произтичащи от Наредба № Н-18/2006 г.

Това, което е ясно и към настоящия момент, е, че ще има значителни изменения в начина, по който функционират нашите продукти, за да се гарантира 100% изпълнение на всички нови изисквания. Също така, за да отговорим най-пълно на Вашите очаквания и въпроси, започваме поетапна и своевременна разяснителна кампания, която ще Ви държи в течение на последните новости около предстоящата актуализация на Clock EVO, Clock POSitive и Clock PMS Suite.

На този етап са уточнени следните подробности:

 1. След регистриране на софтуера в НАП като СУПТО(софтуер за управление на продажби в търговски обект), няма да може да издавате документи от различни юридически лица в рамките на един търговски обект (всяко място, помещение или съоръжение, във или от което се извършват продажби на стоки или услуги). Това важи също и за обектите, които използват модул ОМС и в момента издават документи от второ юридическо лице.

 2. С регистрирания в НАП софтуер няма да имате възможност да използвате тестови бази, в които към днешна дата провеждаме обучения.

 3. Съгласно наредба № Н-18/2006 г. след 01/04/2019 година всички данни в мигрираните бази (включително данни от предходни периоди), ще бъдат достъпни за НАП през одиторския профил, който сме длъжни да предоставим. Това означава, че само обекти, които стартират с нови бази от тази дата, няма да имат архивни данни. Имайте предвид също, че след 01/04/2019 освен одиторския профил, сте длъжни да предоставите и достъп до цялата налична архива информация, без значение дали тя е в оперативната или архивни бази.

 4. Относно фискалните устройства можем да кажем със сигурност, че с нашите софтуери ще бъдат съвместими моделите фискални устройства, посочени в брошурата ни Интерфейси към външни системи, предлагани от Clock Hotel Software за Evolution и POSitive. Други модели устройства могат да бъдат добавени по-късно без гаранция за това. Доколкото в новите изисквания работата на софтуера в много голяма степен зависи от фискалното устройство (СУПТО не трябва да позволява откриване на нови продажби при липса на връзка с ФУ), вземаме решенията за интеграция с ФУ на база устройствата, които считаме за най-надеждни. Планираме много по-тесен списък с поддържани устройства, с цел постигане на максимално стабилна и тествана връзка с ФУ.

 5. След влизането в сила наредба № Н-18/2006 г., няма да може да използвате фискалните устройства ако те не се управляват от СУПТО, т.е. не може да използвате устройствата в ръчен режим. На фискланите устройства вече няма да може да се печатат служебни бонове. Това означава, че обектите, които към днешна дата използват фискланите принтери за печат на служебни отчети и бонове, трябва да предвидят за тази цел обикновени принтери.

 6. С цел да се оптимизира процесът на миграция към новата версия, съветваме всички наши клиенти да приведат софтуера си към последната актуална версия, както и своевременно да инсталират междинни такива, ако бъдат публикувани.

 7. След влизане в сила на наредба № Н-18/2006 г., няма да имате право да използвате СУПТО, който не фигурира в публичния регистър, поддържан от НАП. Това означава, че нямате право да ползвате стари версии на софтуера, които не са регистрирани в НАП.

 8. Всички клиенти, които имат право на актуализация, ще получат новата версия безплатно. След публикуването ѝ ще бъдете уведомени писмено. Имайте предвид, че след инсталиране на актуализацията сте длъжни в обявения от наредбата срок да подадете информация в НАП за използвания от Вас СУПТО.

  Ако Вашият договор не включва клауза за актуализация, моля, свържете се с търговския ни отдел.


Не спирайте да следите всички новости около Наредба № Н-18/2006 г. на нашия сайт и в сервизния портал.


Предстояща актуализация на нашите продукти във връзка с новите изисквания към фискалните устройства

Публикувано: 26.10.2018


Промени във връзка с изменението и допълнението на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин

Верни на мисията си да бъдем надежден партньор на нашите клиенти Ви информираме, че започнахме работа над актуализация на Clock EVO, Clock POSitive и Clock PMS Suite с цел покриване на новите изисквания на Наредба № Н-18 на Министерството на финансите.

Към настоящия момент все още не са налични на пазара фискални устройства, които да отговарят на променената наредба. Крайният срок към бизнеса за хармонизиране с променените изисквания към касовите апарати е 31 март 2019 година.

В тази връзка Ви съветваме да не бързате с подмяната на Вашите фискални устройства преди пускането на горепосочената актуализация на Clock EVO, Clock POSitive и Clock PMS Suite. В резултат на промените, които се налага да направим в нашия софтуер, част от сега съвместимите фискални устройства няма да могат да се поддържат след актуализацията.

За да отговорим по-добре на потребностите на нашите клиенти, с появата на новите устройства на пазара ще Ви уведомим своевременно за новия списък от поддържани модели фискални устройства. Това ще са устройства, съвместими с вече актуализираните ни продукти и отговарящи на новите изисквания.Live chatShare your comment
or ask a question


Start chat
Callback service


Use our Callback service
to leave a comment or
ask a question.Your feedback